x
Timo Räisänen: Tro, Hat, Stöld

Timo Räisänen
Tro, Hat, Stöld

Guidad av Gärdestads inre demoner

GAFFA

Album / Knivinspelningar
Utgivning D. 2017.09.08
Recenserad av
Josefi Jönsson

Man kan också säga att den som väntar på något gott, den väntar alltid för länge. Och någonstans mellan hoppen från Eiffeltornet och alla oskyldigt blå himlar hittade Timo Räisänen det han letat efter länge – sin röst på svenska.

Var Räisänen funnit den svenska röst han letat efter i decennium är uppenbart. Men för de som ännu inte kan gissa sig till svaret kommer här en hint; det börjar på T och slutar på ed Gärdestad. Med Eld Och Aceton som främsta facit. Där skalorna av Tro, Hat, Stöld, som direkt plockade ur Fear No Darkness Promised Child, möter en storbandskomposition ala Timo Sjunger Ted.

För genom musiken kämpade Gärdestad med sina inre demoner. På samma vis som samhället numera tampas med de problem som helst viftas bort som ingenting, men som under skivans starkaste stunder ges all fokus. Med Tro, Hat, Stöld visar Räisänen varför jakten på rösten tagit sin tid. Därför att det inte är fullt så enkelt som att bara byta språk. Istället handlar det om att på ett naknare vis våga öppna upp sig och om att förvalta sina ord aningen visare. Och när blir i en sådan klar kontext som svenskan har Timo tagit ett första steg i kampen genom att låna ut sin nyfunna röst till all den desperation som annars bara glöms.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA