x
Susanne Sundfør: Music For People In Trouble

Susanne Sundfør
Music For People In Trouble

Verkligen bara renodlad magi

GAFFA

Album / Warner
Utgivning D. 2017.08.08
Recenserad av
Simon Lundberg

Norges stolthet Susanne Sundfør har alltid varit en genialisk låtskrivare och musiker. Hon har den där förmågan att hänföra och locka en till sig likt en skogsälva. Sjunde albumet Songs For People In Trouble är verkligen inget undantag. 

Vi saktar ner lite. Kommer Susanne närmare inpå skinnet. För till motsats från 2015 års Ten Love Songs så är nya släppet annorlunda. Borta är de stampande, hårda syntharna. Istället har en mer organisk produktion föredragits. Ett exempel är Reincarnation som jobbar med en pedal steel guitar vilket ger ordentligt sköna countryvibbar. Det blandas med den nordiska kylan som ekar i körsången och Susannes sköra röst.

De organiska elementen går även utanför instrumenten. Det porlande vattnet i The Sound Of War, vad som låter som ett knakande fartyg på havet i Bedtime Story och avslutande, förvridna kyrkklockor i inledande Mantra.

För det är inte bara välbehag man känner när man lyssnar på de akustiska gitarrerna och stråkarna. Avslutande samarbetet med John Grant, Mountaineers, börjar lugnt och metodiskt för att sedan explodera i magisk körsång och intensiva stråkar. 

Det smått elektroniska vi får är i form av förvridna, nästan obehagliga, ljud. Titelspåret är ett sådant som däremot avslutas behagligt med spansk gitarr och en mysig flöjt. Ett annat är musikalliknande The Golden Age som är så intensiv i stunder att man aldrig vet vad man ska vänta sig. En förvriden vackerhet.

Trots att vi inte hört Susanne i liknande lugna, trumsaknande manér sedan debuten 2007 så känns hon igen. Ingen skriver musik som henne – och det är verkligen bara magiskt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA