x
Underbart är kort, alltför kort

Fireside, Trädgården, Stockholm

Underbart är kort, alltför kort

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

Jag är inte den som är emot korta spelningar, men 50 minuter Fireside kändes ändå lite otillräckligt. Men längre tid än så blev det inte när norrlänningarna besökte huvudstaden för andra gången sedan nystarten i vintras.

Oklart varför speltiden var så snålt tilltagen; när de spelade på Debaser Medis i december fick vi 20 låtar, denna afton blott 13. Tio låtar plockas från deras tre första skivor, så det blir en afton i hardcorens tecken med extra allt. Endast två spår från den lite mer städade Get Shot och inget från krautrockiga Elite. Synd tycker jag, som gärna hade hört Thing On A Spring eller Fernandez Must Die.

Hur som helst, Fireside är ett band som inte ber om ursäkt för något, utan gör vad som faller dem in. Bistert hamrar de fram sina kantiga riff, för kvällen uppbackade av en extra gitarrist. Dessutom är de begåvade med Frans Johansson, landets tuffaste basist, vars instrument får brovalvet som täcker Trädgården att skaka av de blytunga basgångarna.

Öppningen med Kilotin är kaxig, att bränna av sin kanske bästa (eller i alla fall mest kända) låt direkt kräver självförtroende. Tyvärr får det inte den önskade effekten på den notoriskt stela Stockholmspubliken, man får ju nästan skämmas som infödd. Fireside smäller därefter på med Jupiter och Interlace och några börja nicka försiktigt med huvudena, men nåt röj är det inte tal om.

Bandet bryr sig föga om det, utan manglar underbart skoningslöst fram sina brandbomber till låtar. Mot slutet blir det aningen lugnare med Get Shot-låtarna The Betrayer och Follow Follow, men sedan blir det fullt ös igen med Throwstar från debutplattan Fantastic Four.

Därefter kliver bandet av scenen till allmän förvåning. Var det allt? Nej, det blir två extranummer. Först ut är Fugazi-covern Blueprint, vilken de gör hårdare än originalet. Mästerligt! Det hela avslutas stilenligt med Left Rustle, som effektfullt knyter ihop hardcoresäcken.

Och kanske var det smart att inte ge oss allt, nu vill vi bara ha mer. Hoppas det händer snart!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA