x
Den dansanta återkomsten

Two Door Cinema Club, Popaganda, Stockholm

Den dansanta återkomsten

Recenserad av Josefi Jönsson | GAFFA

Mycket har hänt sedan Two Door Cinema Club besökte Sverige senast. Alex Trimble har rakat av sig det långa röda håret och kanske allra störst – tredje skivan Gameshow som såg dagens ljus i höstas. Men till skillnad från den nya frisyren var det där andra lite av en no show denna kväll. 

Varför den irländska trion knappt kört något nytt material alls i offentliga sammanhang har varit lite av ett mysterium, men det är inte svårt att räta ut frågetecknena där på Eriksdalsbadet. Det vore ju inget annat än korkat att visa upp sig på någon annan sida än sin bästa.

Givna Are We Ready (Wreck) och Bad Decisions betas självklart av. Men Lavender, som dyker upp framåt slutet, hade kunnat bli lite av ett ess i rockärmen. Om det inte vore för att det nyare materialet blir vad som för en stund sänker hela den stämning som byggts upp hos publiken. I Lavender famlar Trimble plötsligt med rösten. Och den robotaktiga röst som backar upp gör det bara ännu värre. Inte ens att den innehåller kvällens bästa gitarrsolo kan bromsa upp dalen.

Men i publikhav är ingen långsint. Så fort sista tonen ebbat ur är snedsteget som bortglömt. Bandet är synkade på ett helt nytt sätt och det syns verkligen på scen. Tafatta mellansnack till trots är energin som sänds från scen ut i publiken något som inte går av för hackor. När de river av klassiker som I Can Talk och What You Know är där inte en enda människa som inte åtminstone försöker dansa. 

Och det är då de verkligen glänser. Då spelar det inte längre någon roll om de har en helt ny skiva i ryggen när de istället kan ge ifrån sig detta. För det är när pärlbandet av vad de kan utan och innan visas upp som det är som allra bäst.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA