x
En orkesterledare på rätt väg

The Tarantula Waltz, Stockholm Americana, Kägelbanan

En orkesterledare på rätt väg

Recenserad av Emil Viksell | GAFFA

Markus Svensson skördar verkligen frukterna av det arbete han lade ned på Blue As In Bliss. Nåja, arbetet fortsätter ju med alla spelningar. Men hans skiftning från singer-songwriter till orkesterledare har gjort en bra artist till en fantastisk dito.

Riktigt lika bra som det var på Bar Brooklyn i Stockholm i våras blir det inte. Då hade Svensson med sig blås och energinivån var måttlös i den överfulla och överjävligt varma lokalen. Bandet bjöd då också på en mustig och frejdig cover av Changing Of The Guards, som jag nästan drar mig till minnes dagligen. Svensson har således satt ribban, högt. Men det är också bara därför detta inte blir helt makalöst. Man vet så att säga vad han kan.

Han inleder genom att kapa bort introt på MDMA By The Sea, helt enkelt bara bränna loss. Och på den vägen fortsätter det. Stor The Band-americana som gör sig fantastiskt bra live. Till hyllningslåten till Karen Dalton tar han in Emma Fällman på scenen. Med hennes explosiva pipa blir Rock’n’Roll Halo alldeles enastående. En överförfriskad (?) herre envisas med att ropa ut Jason Molinas namn. Det är snarare regel än undantag att någon snubbe lite så där på måfå ropar ut mer ansedda spelmän när det är americanakonsert. Ironiskt nog sker ett av utropen precis när Svensson håller ett kortare tal om hur förbisedd Karen Dalton blev i denna mansvärld.

Den The Tallest Man On Earth-producerade The Strive, The Strive, The Strive … bryter av något från resten av låtarna, både i sound och för att Svensson gör den utan band. Och den låter verkligen precis som man kan förvänta sig när Kristian Mattson varit inblandad. Den är mer av en traditionell singer-songwriter-bit, som påminner lite om Daniel Norgrens mest nedtonade och gistna stycken.

Annars är det nästan lika magiskt som sist jag såg The Tarantula Waltz. Han har verkligen hittat ett eget och kvalitativt uttryck, vare sig det gäller corpsepainten eller den voluminösa och vitala musiken.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA