x
Lina Nyberg: Terrestrial

Lina Nyberg
Terrestrial

Värdig, viktig och vacker avslutande del av en mäktig trilogi

GAFFA

Album / Hoob
Utgivning D. 2017.10.06
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Lina Nyberg är alltid intressant att lyssna till. Att upptäcka, att återuppleva. Hon hittar det där mellanläget mellan det kända, det konventionella, och det som skaver och bidrar till nya upptäckter, nya rön. Den tredje delen i trilogin om världen, elementen och musiken är inget undantag.

Precis som de tidigare albumen är albumet uppdelat i två delar som kompletterar varandra. Nature, tillsammans med NorrlandsOperans orkester, är ofta traditionell i sitt jazzuttryck, nästan filmisk. Men här finns hela tiden element som väntar på att ruska om: Dramatik, oförutsägbarhet, som naturen själv. Det är vackert, det är storslaget och känslosamt.

Human, med hennes eget band, är ibland lite mer introvert, lite mer komplext. Metaforiskt. Alltid inkännande, alltid sant. Här finns mer utrymme för olikheter, för utfall. Och när allt i andra halvan av Ingrid helt går upp i en gitarrbaserad kaotisk känslovärld kommer naturens och mänsklighetens komplexitet samman i en musikalisk ljuvlighet som sammanfattar dem båda. Vackert och viktigt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA