x
Franska Trion: Los Angeles

Franska Trion
Los Angeles

Medicin mot all världens galenskap

GAFFA

Album / Mattias Olli
Utgivning D. 2017.09.25
Recenserad av
Pontus Bark

Det är märkligt det där hur vissa har förmågan att nå hela vägen in. Tränga genom alla lager in på huden. Som göteborgsvinden de där första höstdagarna. Som Matti Ollikainens sånger.

Genom egensinnig blues-jazz-rock har Franska Trion med Ollikainen som konstnärlig ledare skaffat sig ett alldeles eget utrymme på den svenska musikscenen. Kultförklarade låter kanske väl tilltaget, men är i alla fall i vissa kretsar en med sanningen överensstämmande beskrivning. Just Ollikainens pianospel sätter självklart stämningen. Pokerface: Ett lysande exempel på detta. Eller ja, det gäller alla trions låtar, egentligen. Lyriken är säregen i sin form; melankoli, hoppfullhet och vardagliga, rent banala ting blandas. Något som tillsammans med Ollikainens sång bidrar till att det känns ... Oförställt. Rent. Ibland Kjell Höglundskt (Bingohallen). Och så den där desperationen. Den som bara måste ut, ni kommer att känna den.

Los Angeles som album är bättre än sin föregångare, mer enhetligt. Det här är musik som fungerar som en medicin mot all världens galenskap. En medicin ”för oss som faller trots att vi gör så gott vi kan” (Empty Space). Men missa dem inte live – där fungerar medicinen ännu bättre.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA