x
Godspeed You! Black Emperor: Luciferian Towers

Godspeed You! Black Emperor
Luciferian Towers

Musikaliskt valium

GAFFA

Album / Constellation
Utgivning D. 2017.09.22
Recenserad av
Jesper Robild

Kanadensarnas antimusikaliska ljudbild är så cementerad att de omöjligen kan misslyckas. Lite som med AC/DC, för de som gillar dem. Den här gången träffar de så mitt i prick att de missar toppbetyg endast baserat på sina meriter. För när Godspeed You! Black Emperor är extra bra, då är de oerhörda.

Det är ingen hemlighet att bandet är politiskt. Med Luciferian Towers följer en lista på ”grand demands” så som ”inga gränser” och ”vård, mat och vatten till alla”. Men musiken kan omöjligen vara komponerad post-Trump, om den inte är tänkt som medicin. Titelspåret är en upplyftande ouvertyr, därpå följande Bosses Hang låter som gryning. Ljudbilden är massiv men försynt, likt tiotusen insekter som vaknar i daggvått gräs. Albumets andra hälft för sedan tankarna till en solnedgång innan mörkret till sist slår till. Dygnet sammanfattat med trekvart av toner.

Låter det flummigt? Tja, Godspeed är inte som andra band. Långt från postrockens talrika stereotyper, den här gången ovanligt positiva. Kanske är det medicin ändå. Musikaliskt valium.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA