Beck: Colors

Beck
Colors

Komplex minimalism

GAFFA

CD / Capitol Records
Utgivning D. 2017.10.13
Recenserad av
Andreas Trella

Det verkar som att 2017:s lite rockigare musikscen har genomsyrats, och kommer kommas ihåg som det året då albumen tematiseras utifrån två formler. Antingen belyste man den stundande apokalyps som främst tack vare en viss orangehudad elitperson tycktes vara lika självklar som en remake av den där 80- eller 90-talsfilmen du aldrig behövde en ny version av. Eller så valde man att producera sitt album med en omtalad pop-producent bakom spakarna för att helst lyckas framkalla ett uttryck med en utvidgad musikalisk mångfald.

Otaligt ikoniska och innovativa alternative rock-, anti-folk- och art pop-vidundret Beck har precis som Foo Fighters förtrollats av producenten Greg Kurstins oemotståndliga charm och kunskap. Och i detta fall blir de båda tillsammans ett team som lyckas cementera Becks breda och tonsäkra musikalitet, och samtidigt krydda tonerna med ett element av modernisering.

Med Colors fortsätter Beck att fastslå sitt genialt träffsäkra tonsinne med en subtilt komplicerad ”less is more”-formel som både blir självklar och intressant. Komplext och minimalistiskt. Spåren känns träffsäkert basala, samtidigt som de även innehåller något djupare mer oförklarligt som sätter sig märkbart i märgen.

Till skillnad från det senaste släppet Morning Phase från 2014, som var betydligt mer avskalad och meditativ, så är Colors någonstans raka motsatsen som en pulserande och pumpande pop-epos med stor vikt på den medryckande rytmen, de eskapistiska melodierna och den bultande produktionen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA