x
Magiskt mörker över Malmö

Mogwai, Kulturbolaget, Malmö

Magiskt mörker över Malmö

Recenserad av Fredrik Söderlund | GAFFA

Jag var inte helt imponerad av Mogwais senaste skiva Every Country’s Sun när den kom i våras. Efter torsdagens spelning fick skivan ett nytt liv och lyftes till en nivå som den aldrig gjorde efter fem genomlyssningar. Mogwai är ett fantastiskt liveband, en urkraft som balanserar perfekt mellan ursinne och det stillsamma vemodet. Det är inga stora gester på scenen, ingen tjafs eller onödig rekvisita. Bara rakt på sak som ett ofta skenande tåg där mellanstationerna är andlöst snygga andningspauser.

Basisten Dominic Aitchison står i mitten som en fast pjäs med Dostojevskij-skägg och metal-t-shirt. Coolhet personifierad. Resten av medlemmarna roterar då och då, där den största kreativa kraften och genomsympatiska Stuart Braithwaite är den som tackar publiken och tar ton i episka mästerverket Take Me Somewhere Nice.

När Mogwai vill leka Black Sabbath och köttar på utan någon direkt styrsel är det ganska tröttsamt. När de däremot påminner oss om hur de förmodligen inte hade existerat utan varken My Bloody Valentines Loveless, The Cures Disintegration eller John Carpenter uppstår den där magin som skottarna är ganska ensamma om.

Att se Mogwai är också som att dras tillbaka till en tid när postrocken hade sina glansdagar. Någon gång runt millenniumskiftet där band som Godspeed You! Black Emperor, Explosions In The Sky, Sigur Rós, Mogwai och “veteranerna” Labradford gick i bräschen för något storslaget och underskönt. I mitt fall är känslorna inte hopplöst bakåtsträvande, utan något fint och skimrande nostalgiskt.

Konserten avslutas med ytterligare två favoriter – 2 Rights Make 1 Wrong från Rock Action och den tidiga klassikern New Paths To Helicon, Pt. 1. Urladdningarna i båda extranumrena sammanfattar både kvällens storhet och Mogwais hela väsen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA