x
Algesten: Pilgrim

Algesten
Pilgrim

Mjukgörande utan konstgjorda tillsatser

GAFFA

Album / Startracks
Utgivning D. 2017.10.18
Recenserad av
Janne Hallman

Bakom namnet Algesten återfinns Umeå-sonen Jakob Algesten (före detta Nyström), känd från Two White Horses och sorgligen avsomnade Isolation Years. Precis som han visat i de banden så har han en fenomenal känsla för vackra melodier och mjukgörande arrangemang som vaggar själen till behaglig ro – som en svensk motsvarighet till The War On Drugs.

Till skillnad från solodebuten så sjunger han nu på svenska, vilket beror på att låtarna är sprungna ur föreställningen Diagnoserna I Mitt Liv, som han gjort ihop med Olof Wretling från humorgruppen Klungan. Texterna matchar musiken; det är fina betraktelser av både hela och trasiga förhållanden, uppbrott och hemkomst, och om att starta upplopp i sina drömmar.

I Stöldgods sjunger Algesten om skuldkänslorna han fick efter att ha stulit en träikon, som numera ligger bortglömd i ett förråd. Men handlar inte låten om förlorad kärlek egentligen? Sådana tankar kan man sjunka in i när man lyssnar på Pilgrim – ett album på en nivå lite över de flesta andra.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA