x
Kamasi Washington: Harmony Of Difference

Kamasi Washington
Harmony Of Difference

Fem intressanta sinnesstämningar

GAFFA

Download / Young Turks
Utgivning D. 2017.09.29
Recenserad av
Özgür Kurtoğlu

Som bandledare blir det mesta i ditt professionella liv enklare om din musikaliska verktygslåda är både djup, bred, och välutrustad med väloljat innehåll. De senaste åren har varit otroligt fruktsamma för Los Angeles moderna jazzkoloss Kamasi Washington just för att han inte begränsar när han skriver, spelar, leder. Efter att ha ägnat flera år på att samla ihop sina bästa och mest begåvade musikervänner för att skriva, repetera, spela in tre timmar långa The Epic för släpp 2015 har Kamasi Washington försökt detsamma på kortare tid och med en annan vinkel för Harmony Of Difference.

Musiken var först en del av ett multimedialt konstverk som visade hur motsatser kunde sammanfogas för att skapa komplex skönhet, som visades upp i form av målningar systern Amani Washington skapat och när de i projektioner lades över varandra blev ett abstrakt ansikte. Så det Kamasi Washington skapade lät som sex känslor och sinnesstämningar översatta i musik, sex typer av jazz i nära relation till varandra men med annorlunda uttryck och med passande titlar.

Samtliga fem rörelser står som unika kompositioner var för sig, pianolett på ett håll och soulrotat på ett annat med funk som ledstjärna däremellan, men konstruerade på ett repetitivt sätt som gör att huvudakten kvarstår som det längsta spåret: Truth sammansvetsar EP:ns samtliga spår och är dess stora verk, vilket lämnar resten som trevliga konstnärliga experiment utan samma storhet eller musikalitet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA