x
Mot oändligheten och vidare

Les Big Byrd, Debaser Strand, Stockholm

Mot oändligheten och vidare

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

Från att ha känts lite som ett plojigt hobbyprojekt för Jocke Åhlund och Frans Johansson så har Les Big Byrd växt till något som måste tas på fullaste allvar. Förvisso fanns redan från början grymma melodier och ett skönt sväng, och skivorna har visat upp både experimentlusta och spelskicklighet. Fast på scenen har bandet ofta varit sminkade, smyckat sig med blinkande attiraljer och tittat lite för djupt i flaskan. Det har varit mer cool yta än seriöst musicerande om man säger så.

Men nu är det verkligen på riktigt. På Strand är kvartetten orubbligt fokuserade på framförandet, som om de har insett att deras musik är för bra för att slarvas bort med simpelt effektsökeri och gimmicks. Kanske är det i och med bandets första kommersiella hit Two Man Gang som insikten har kommit. 

Live är deras sinnesutvidgande krautrock och atmosfäriska spacepop ännu mer fascinerande än på skiva. Från en lite trevande inledning med Indus Waves och War In The Street vässas instrumenten - Åhlunds ekomättade gitarrkrevader är hypnotiska och Johansson blytunga basgångar lika mäktiga som i hans andra band Fireside.

Intensiteten tilltar gradvis, nästan omärkligt till en början men till slut är man fullständigt förlorad i deras psykedeliska virvelvind. När White Week övergår i Back To Bagarmossen fullbordas euforin - raketen har lyft med destination okänd. Och jag vill aldrig komma hem igen.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA