x
Sia: Everyday Is Christmas

Sia
Everyday Is Christmas

En kaskadspya i ansiktet på någon som helst värdighet

GAFFA

Album / Atlantic
Utgivning D. 2017.11.17
Recenserad av
Simon Lundberg

Låt mig börja med att säga två saker. För det första så har jag all respekt för Sia Furlers kreativa tankegångssätt när det kommer till snygg kommersiell pop. För det andra så är jag, utan att bli för Grinchen-lik, extremt kritisk mot moderna jullåtar.

Kraven är liksom tusen gånger så hårda. Det är inte så att jag är onödigt konservativ – utan snarare att det så ofta genom tiderna bevisligen verkligen inte funkat. Och funkar det då Sia skrivit tio sprillans jullåtar? Nej. Verkligen inte.

Ljudbilden känns igen från hennes hits, men det är lite extra glättigt, lite extra peppigt och kanske därmed juligt? Vad vet jag. Jag känner ingenting alls. Det känns krystat och som ett projekt som genomförts med flera liter äggtoddy i systemet – och som du i ärlighetens namn kommer behöva för att lyssna igenom hela skivan.

I en intervju berättade Sia att hon och producenten Greg Kurstin "skrattat hela produktionen igenom". Och antagligen har de gjort det för att klara av att producera den här sörjan. I grunden är det ett ganska kasst Sia-album (för hon har fan levererat enligt mig), men att göra det hela till en julfest känns fejk, pengakåt och desperat.

Vissa låtar är värre än andra. Vad fan är ens Puppies Are Forever!? Jo, en kaskadspya i ansiktet på någon som helst värdighet. Sen blir det låtar som går i moll – som svåra Everyday Is Christmas som istället känns som den deppigaste jullåten någonsin. Trots en extremt positiv text. Förvirrad är bara förnamnet.

Den stora räddningen är Ho Ho Ho som i alla fall vågar vara lite tongue-in-cheek. Men det räcker inte. Resten är så oerhört onödigt och nu är julpeppen lägre än den någonsin varit.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA