x
Sufjan Stevens: The Greatest Gift

Sufjan Stevens
The Greatest Gift

En fängslande komplicerad uppdatering

GAFFA

Album / Asthmatic Kitty
Utgivning D. 2017.11.24
Recenserad av
Simon Lundberg

Det blir bara tydligare och tydligare hur extremt komplicerad den nu 42-årige indiehjälten från Detroit är. Sufjan Stevens är en komplex varelse som antagligen ingen, förutom han själv, helt kommer att begripa sig på.

Senaste släppet är ett så kallat mixtape där han plockat låtar som inte kom med på 2015 års succéalbum Carrie & Lowell. Dessutom ingår annorlunda versioner av just det albumets låtar uppblandat med lite demos som Sufjan spelat in på sin iPhone. Och visst är det magiskt. Det känns som en uppdaterad känsla av det som dess föregångare gav.

Redan från första låten Wallowa Lake Monster fångar han sin lyssnare med sina udda takter, gitarrer och värdsliga synthslingor. Det är som början på ytterligare ett konstnärligt epos, men visst hade inte låten passat in på 2015 års version. Det känns som det hela är gjort för en uppdatering.

När den amerikansk-ecuadorianska musikern Helada Negro gjort remixer på All Of Me Wants All Of You och Death With Dignity ger det exakt samma nya känsla. En uppdaterad bitterljuv kram. Samma sak när 900X lagt sin ambient över Fourth Of July. Det är en liknande magi som 2015, men mer som sagt en komplicerad uppdatering.

Även hur magiskt det ibland känns så mäter det sig ändå inte med originalet. För det går inte. Inte ens när Sufjan sjunger så soft att han kan få ett slut på alla krig i iPhone-demon av Carrie & Lowell. Men det är ofantligt nära – och en intressant inblick i en komplicerad konstnärs mörkaste själ och kreativitet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA