x
King Gizzard & The Lizard Wizard: Gumboot Soup

King Gizzard & The Lizard Wizard
Gumboot Soup

Femte albumet 2017 är raka rör före ljudslott

GAFFA

Album / Flightless
Utgivning D. 2017.12.31
Recenserad av
Jesper Robild

Australiensarna lovade att släppa fem fullängdare 2017. Efter rymdkraut, mörka fantasykoncept, verandajazz och en blandning av de tre höll de slutligen löftet. Gumboot Soup släpptes på nyårsafton, blott en månad efter Polygondwanaland.

Även om årets tidigare kreationer skiljt sig rejält åt beträffande sound har de haft två saker gemensamt – röda trådar och mycket småpill. Finalen känns inte påtagligt framstressad, men kan mycket väl tänkas vara en samling överblivet från året som har gått. Det låter inte riktigt som det band vi lärt känna, samtidigt som Gumboot Soup är ett bevis på bandets allsidighet när raka rör för en gångs skull går före ljudslott.

Det är mycket Beatles. En smula Tame Impala. Här finns flera av de bästa låtarna de släppt i år, inte minst Mastodon-influerade The Great Chain Of Being är dötuff. Som album betraktat får det räknas till det svagaste, om vi nu måste rangordna. Men det råder ingen större tvekan att om ifall King Gizzards femdubbla bedrift utförts 1969 hade de utmanat både Who, Doors och Beatles.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA