x
Of Mice & Men: Defy

Of Mice & Men
Defy

En pånyttfödelse – och en identitetskris

GAFFA

Album / Rise Records
Utgivning D. 2018.01.19
Recenserad av
Jonas Persson

Of Mice & Men hade sannerligen ett turbulent 2017 då deras karismatiske frontman Austin Carlile beslutade sig för att hoppa av bandet, på grund av hälsoproblem. Of Mice & Men tacklade detta genom att utse basisten Aaron Pauley till ny ledare för gruppen. Resultatet är Defy, som inte bara är en pånyttfödelse för bandet utan även en identitetskris.

Vid första anblick går Defy i samma gamla formula som kännetecknar metalcore: Snabba gitarriff, tunga breakdowns med blandad skönsång och skrik. Igenkänningsfaktorn är hög. Det är inte förrän i sjätte låten Vertigo som bandet visar upp en ny spännande sida. De snabba riffen byts ut mot mer groovig rock'n'roll, samt riklig variation i sången. Här finns heller inget utrymme för skriksång. Denna nya sida visar de även upp på den klart godkända covern av Pink Floyd-klassikern Money. Tre låtar senare bjuds vi på en ny identitetskris i form av skivans hårdaste spår, Warzone, där Of Mice & Men istället skruvar upp tempot ett par snäpp och tangerar till deathcore.

Det känns som att de inte riktigt vet vilken riktning de ska röra sig åt, vilket förmodligen beror på Austin Carliles avhopp. De visar dock att de inte bara behärskar sitt gamla sound, utan även lugnare groovig rock'n'roll och hårdare deathcore. Vilken riktning de än väljer att gå inför nästa skiva så är en sak säker, framtiden är ljus för Of Mice & Men.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA