x
Shining: X - Varg Utan Flock

Shining
X - Varg Utan Flock

En av Sveriges missförstådda poeter

GAFFA

Album / Season of Mist
Utgivning D. 2018.01.05
Recenserad av
Jonas Persson

En ångestfull urladdning på knappa 40 minuter, fördelade över sex låtar, är vad vi kan försvänta oss av Shinings tionde skiva: X – Varg Utan Flock. Den som är familjär med Shining vet att huvudmannen Niklas Kvarforth är förknippad med mörker, misär och en flykt från detta jordeliv – "Då livet sipprar ur mina vidriga lekamen, jublar min ande med en himmelsk harmoni."

X – Varg Utan Flock är en tillbakablick till den tid som gjorde Shining speciellt. Borta är de banala engelska styckena. Borta är de 80-talsinspirerade heavy metal-gitarrsolona. Istället välkommnar vi tillbaka det grooviga "black metal"-soundet. Det förekommer även en del jazziga element och ett väldigt vackert pianostycke.

Störst av allt är ändå Niklas Kvarforth, vars röst är i symbios med musiken och agerar som ett eget instrument. Han har inte låtit så här bra sedan mästerverket V: Halmstad från 2007. De avgrundsvrål han levererar är så äkta och fulla av smärta att det känns i kroppen. När han talsjunger med sin välartikulerade basstämma så lyssnar man, på de poetiska om än skrämmande texterna. Den andre svenska artisten som klarar av detta på ett liknande sätt är Thåström, för att dra en parallell.

Niklas Kvarforth visar med X – Varg Utan Flock att han är en av Sveriges missförstådda poeter. Fokus ligger på texterna och musiken är till för att förstärka budskapet i dessa. Rent ut sagt, nästan ett mästerverk. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA