x
Rhye: Blood

Rhye
Blood

Ett kargt musiklandskap

GAFFA

Album / Loma Vista
Utgivning D. 2018.02.02
Recenserad av
Jonathan Sindihebura

En recension av Rhyes andra fullängdare skrivs förmodligen bäst genom att först zooma ut en bra bit, hur omvänt det än må låta.

Det är väldigt svårt när ett bands mest åtskiljande egenskap, ett bands USP, också är den musikaliska trop som är mest återkommande och som är lättast att höra. Många av de band som gör alternativ rockmusik på tio-talet lider av detta problem; att det alternativa eller unika i musiken ibland blir svårt att hitta. Om inte bandet varierar riktning eller tema i texterna är det nästintill omöjligt att höra slutet och början på låtarna när ett album spelas i sin helhet. Band som Cigarettes After Sex, Beach House och Alt-J kan emellanåt anklagas för det brottet. Och nu, med deras andra album, är även Rhye med på den listan. Är det alltid negativt om låtar på ett projekt känns identiska? Inte alltid. Det bästa med musikgenrer som ambient är just den känslan. Ljummen ambivalent ambient, och dessutom med text, är dock inget att ha.

Med de tre första spåren på Blood ger den dansk-kanadensiska duon ett hopp om en förändring från soundet på debuten Woman. Funkbasen och gitarrerna ger ifrån sig rytmer som på ett mycket tydligare sätt följer mallen för R&B på ett sätt som Rhye inte har spelat förut. Där hittar du några låtar med hög återspelningspotential. Men väldigt snabbt hamnar vi i samma gamla ljudlandskap igen. Kallt, kargt och en kärlekstematik som alltför ofta misslyckas med att beröra.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA