x
Tribulation: Down Below

Tribulation
Down Below

Pompös döds för väldiga katedraler

GAFFA

Album / Century Media
Utgivning D. 2018.01.26
Recenserad av
Anders Fridh

Children Of The Night var en milstolpe för Tribulation. Den råbarkade dödsen förädlades och blev praktfullt episk, intrikata låtarrangemang växte ut till olycksbådande, gotiska dödsmässor. Arvikabandets tredje album hamnade följaktligen högt upp på årsbästalistorna för 2015. 

Down Below följer föregångaren in genom den redan uppsparkade dörren. Det handlar ånyo om mörkt snirklande seanser, som växer sig voluminösa med hjälp av porlande John Carpenter-syntar, bombastiskt mullrande trummor och körer från underjorden. Anslaget är pompöst men nyanserat. Gothrocken i Nightbound sammanblandas sömlöst med discotrummorna i Subterranea. Jonathan Hultén och Adam Zaars telepatiskt klara gitarrspel binder ihop den märkvärdiga väv av progrock, melodisk döds och traditionell hårdrock som är Down Below. Stundtals hörs även förnimmelser av såväl folkmusik som det gamla tevespelet Castlevania. Johannes Anderssons knivskarpa growl gör att Tribulation aldrig känns utslätade eller mjäkiga.

Skivan är inte lika epokgörande som Children Of The Night, men förfinar och utvidgar Tribulations säregna universum. Den primala kraften tonas ner en aning till en början, med ett sound som är både snyggt och prydligt. När så Cries From The Underworld och The World väller in så brister alla fördämningar och effekten blir avsevärd. De forsande gitarriffen leder vägen framåt. Down Below börjar smygande för att sedan nå klimax i en mästerlig dramaturgi. Det här är musik för väldiga katedraler.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA