x
First Aid Kit: Ruins

First Aid Kit
Ruins

Systrarna Söderberg gör en ny svensk klassiker

GAFFA

Album / Columbia Records
Utgivning D. 2018.01.19
Recenserad av
Janne Hallman

Johanna och Klara Söderberg höll på att göra det klassiska misstag som är allt för vanligt i den allt hårdare skivbranschen. Efter framgångarna med förra plattan Stay Gold pressades duon att göra fler och fler spelningar, uppträda i TV och göra intervjuer, trots att de inte ville eller egentligen orkade.

Kollapsen stod för dörren, Klara bröt till och med ihop på scenen vid ett tillfälle har hon berättat i en intervju för Elle. Men. The show must go on, så de kämpade ett tag till, men tog sedan beslutet att pausa. Dels från musiken, men också från varandra.

Efter ett halvår möttes de igen, nu med ny energi och ett spelsug som lyst med sin frånvaro. Det resulterade bland annat i att det mesta av Ruins är inspelat live i studion. Spontanitet och intimitet blev ledorden, då båda ville söka sig tillbaka till hur det var när de börja göra musik ihop. En och annan miss i sången eller gitarrspelet föredrogs, hellre än tusen tagningar för att få till det perfekta soundet.

Nu är det väl knappast ett tuffare eller råare band vi möter, utan det mesta känns bekant från Stay Gold. Nytt ska väl vara att det inte låter lika luftigt och att singeln Fireworks påminner mer om en 50-talsballad än mjuk countrypop. Likaså är det sköna mariachivibbar i Hem Of Her Dress, vilket är nytt territorium för systrarna, men ändå låter helt naturligt.

I övrigt är deras varumärke intakt: episka americanadoftande låtar i snygga arrangemang med lekfulla detaljer och stämsång à la Simon & Garfunkel. Och att de skulle snubbla på tonerna verkar inte finnas på kartan. I alla fall är det inget som hörs. Lyssna bara på den regnbågsfärgade klangsången på Rebel Heart, Distant Star och Postcard. Gåshud!

Producenten Tucker Martine, som tidigare har jobbat med My Morning Jacket och Modest Mouse, har varsamt placerat Söderbergs melodier i ett klassiskt och tidlöst ljudlandskap som säkerligen kommer göra dem ännu mer populära. Kvaliteten är så oerhört jämn och hög att man redan nu kan säga att Ruins är ett av årets bästa svenska album.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA