x
Machine Head: Catharsis

Machine Head
Catharsis

Som en käftsmäll på tomgång

GAFFA

Album / Nuclear Blast
Utgivning D. 2018.01.26
Recenserad av
Jonas Persson

De som är familjära med Machine Head är väl medvetna om att varje ny skiva inte låter som föregående. Robb Flynn, bandets huvudman tillika en av metalvärldens största egon har sagt att han inte brukar blicka framåt när det gäller Machine Head, utan tar en skiva i sänder. Den som då tror sig få ett nytt mästerverk à la Unto The Locust från 2011 lär bli besviken. I likhet med föregående album Bloodstone & Diamonds från 2014 kräver Catharsis sin beskärda del av lyssningar, men med ett stort tålamod finns det mycket att bli nöjd med här. 

"Ohhhhhhh, fuck the world" inleder Flynn skivans första spår Violate, som ger en indikation på vad som komma skall de nästkommande 75 minuterna. Texterna följer liknande tematik som föregående släpp, det vill säga, samhällsproblem, orättvisor samt en känga till de som riktar dålig kritik mot bandet. Allt toppat med en testosteronfylld macho-attityd.

Första halvan av Catharsis är en ostoppbar kraft av energi där titellåten känns typiskt Machine Head, medan Triple Beam är inspirerad av King 810:s sätt att framföra spoken word. Bastards går i en helt annan riktning och påminner om en irländsk folkvisa där Flynn uppmanar sina söner att stå på sig och inte ta någon skit. Det är minst sagt en lång och spretig produktion, som hade mått bättre av färre låtar. Trots alla influenser och annorlunda val i musiken så funkar helheten.

Det blir aldrig dåligt, men heller inte storslaget.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA