x
Simple Minds: Walk Between Worlds

Simple Minds
Walk Between Worlds

Kraftfull och bombastisk arenarock av veteranerna

GAFFA

Album / BMG
Utgivning D. 2018.02.02
Recenserad av
Janne Hallman

När jag blev så kallad syntpoppare i början av 80-talet var Simple Minds en av de stora favoriterna. Deras karga mix av syntpop och krautrock var nåt helt annat än vältvättade gelikar som Depeche Mode och Howard Jones. Glasgowbandet hade nåt kantigt och industriellt över sig, säkerligen beroende på deras punkursprung och influenserna från Kraftwerk och David Bowie.

Men femte albumet, New Gold Dream, ändrade allt det där, då skottarna plötsligt fick stora framgångar med sitt mer polerade arenasound, tydligt inspirerade av U2:s framgångar. När de 1985 fick sin monumentala brottarhit Don’t You (Forget About Me) var transformationen från spännande och krävande musik till lättsmält radiofyllning total, och intresset förvann gradvis.

Så även om de fortfarande har en plats i mitt hjärta, så har deras utgivningar de senaste 30 åren varit ganska ointressanta. Deras 18:e (!) album Walk Between Worlds ändrar inte på det, trots ett par försök (Summer, The Signal And The Noise) att upprepa sin formel från den gamla goda tiden. Vi får kraftfull och bombastisk arenarock, delvis moderniserad för att passa dagens publik. Sångaren Jim Kerrs stämma har dock slipats ner, och har inget spår av kraften han hade i sin ungdom. Och när melodierna också saknas så är frågan vem som ska bry sig. Inte jag i alla fall.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA