x
Anna von Hausswolff: Dead Magic

Anna von Hausswolff
Dead Magic

Förhäxande klanger från en annan dimension

GAFFA

Album / Pomperipossa
Utgivning D. 2018.03.02
Recenserad av
Janne Hallman

Skivans namn ljuger, i alla fall delvis. Här finns inget dött eller glömt, däremot är det magiskt mest hela tiden. Låttitlar som The Mysterious Vanishing Of Electra, Ugly And Vengeful och avslutande Källans Återuppståndelse ger en fingervisning om hur det låter på Anna Von Hausswolffs fjärde album.

Dead Magic är inspelad i Marmor Kirken i Köpenhamn, vars stora kyrkorgel alstrar mäktiga klanger som bygger upp en hänförande gotisk och dov ljudbild, likt inget annat. Visst kan man hitta spår av doom metal och dronerock typ Sunn O))) i den drygt 16 minuter långa Ugly And Vengeful, men främst låter det som en naturlig fortsättning på hennes förra platta The Miraculous från 2015. Hausswolff själv låter mer mystisk och trolsk än nånsin; ibland har hon den vänaste av röster, andra gånger ylande, skärande, klagande, nästan besatt.

Men aldrig blir det plågsamt eller påfrestande att lyssna, bara förhäxande och fascinerande. Man finner sig som förflyttad till en tid när gåtfulla shamaner var de som målade upp världsbilden. Det är som en legitim knarktripp till en annan dimension, och som jag längtar att få dras in i denna metafysiska malström senare i vår när hon ska framföra den live.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA