Jonas Lundqvist: Affärer

Jonas Lundqvist
Affärer

Öppenhjärtiga dagsboksanteckningar i popskrud

GAFFA

CD / Adrian Recordings
Utgivning D. 2018.02.23
Recenserad av
Janne Hallman

Han är så underbart obekymrad om hur man ska prata, leva, se ut och låta som artist, just därför så självklart cool. Jonas Lundqvist är, förutom att vara en naturlig rockstjärna, även tennistränare i TK Örnen – eftersom tennisen är ”en av de sista utposterna för folk som gillar att röka och idrotta”, som han sade i en Café-intervju för några år sedan.

Men tack vare att Bad Cash Quartets ex-trummis har sin sidoverksamhet med tennisen behöver han inte göra musik för att överleva, utan kan skapa sin göteborgspop när han själv känner för det. En befriande tillvaro som gör att 37-åringen aldrig behöver vara inställsam eller medverka i tillrättalagda och/eller förnedrande TV-program.

Precis som på de två föregående albumen sjunger Jonas Lundqvist mest om händelser som känns självupplevda: otrohet i Konstiga Restauranger, medelålders fylleslag i Leva Farligt och jobbiga kärleksuppbrott i Helt Perfekt och Kom Åter. Allt pendlar mellan hopp och förtvivlan och känns ärligt och uppriktigt; som musiksatta dagboksanteckningar från barndom till nutid.

Affärer genomsyras dock av positivt tänkande. I Goda Tider sjunger han ”Jag tror på goda tider, jag tror på rock’n’roll, jag tror nåt bra kan hända, dröm baby dröm”. Jonas Lundqvists låtar är som det eftertraktade draget på en tjuvrökt cigarett – en snurrig och glädjefull känsla som får en att tro på ett liv där ens drömmar faktiskt kan bli verklighet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA