x
El Perro Del Mar: We Are History

El Perro Del Mar
We Are History

Assbrings popuniversum både förbryllar och berör

GAFFA

Album / Ging Ging Recordings
Utgivning D. 2018.02.23
Recenserad av
Daniel Andersson

Sarah Assbring aka El Perro Del Mar har figurerat på den internationella musikscenen sedan 2005 års Look! It’s El Perro Del Mar – då skapade Assbring snygg retropop med Phil Spector-vibbar. Musiken har förändrats, men kvaliteten och egensinnigheten har varit bestående. 2016 släpptes hyllade KoKoro och denna skiva är bland det mest genomarbetade som spelats in av en svensk artist: Assbrings popuniversum både förbryllar och förför. Nya EP:n We Are History beskrivs som nämnda albums mörka baksida. 

Assbring räds inte för att vara pretentiös och det är befriande. Att tilltala alla är inget som eftersträvas. Låtarna handlar om världens tillstånd och vad samtiden gör med oss människor. Hon söker sig även tillbaka i tiden. 

Musikaliskt får jag flashbacks av Nicos Desertshore från 1970, men även David Bowies sista skiva Blackstar. Singeln Mirrors präglas av samma karga och hårdhudade känsla som sistnämnda inspelning och river upp ett blödande sår i själen. Assbring är en mästare på att fånga det ödesmättade, samtidigt fylls varje mening med hopp och popmusiken är aldrig långt borta. Avslutande Each Man To His Own utvecklar sig till en 90-talstryckare och den känslofyllda inramningen frammanar bilder av min första kyss på ungdomsgården. Skivans sex spår bjuder således på ett brett register.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA