x
Mattis: Axel

Mattis
Axel

Igenkännande perspektiv på kärlek

GAFFA

EP / Egen
Utgivning D. 2018.02.20
Recenserad av
Veronica Larsen

Sociala medier försämrar kvalitén på dagens musik. Artister fokuserar på att bygga och bibehålla image styrda av framgångsförväntan. Det viktiga är inte skapandet i sig utan vad som kommer sen, när låten är ute och skördar streams. Lyckligtvis finns det undantag: Mattis Grusell verkar göra musik enbart utifrån ett uttrycksbehov.

Grusell har en bakgrund från duon Mindfellaz, Ep:n Axel är ett soloprojekt som gästas av Broder John, Mi Liya och Blezz vilket berikar soundet. Det är också Blezz, en av landets skickligaste ljudskapare, som producerat. Lekfullt och lyhört förstärker han Mattis ord i ljud: fingrar som trummar mot en bordskant, nycklar i en dörr, ett papper som fastnat i en fläkt. Pumpande hjärtslag och flackande blickar i varma tysta rum.

Mattis har ambition, för visst går det att höra viss inspiration; aggression som Nomad, måleri som Simon Emanuel, ordlekar som Erik Lundin. Temat kärlek ges perspektiv. Starkast dröjer sig känslan kvar av något obesvarat, att kunna mötas bland svettiga lakan men i kärlek köra olika fort, eller inte ens veta hur man kör: ”du får mig känna mig levande, jag sa att jag alltid har velat vara din, medans du satt och såg ut som du inte hade den blekaste”.

Mattis bärgar från sin inre åker, maler ner erfarenheter till musik. Innehållet är hans men vi tror att han rappar om vår egen påse mjöl, igenkänningsfaktorn är hög. Kärlek slutar aldrig göra ont för någon av oss.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA