x

Asta Kask
Historien Dömer Oss Alla

Punkikonerna visar att äldst är bäst

GAFFA

EP / Gaphals
Utgivning D. 2018.03.02
Recenserad av
Jonas Persson

Tematiken på Historien Dömer Oss Alla tar upp orättvisor i samhället och den smygrasism som genomsyrar vårt avlånga land, som blir allt mer tilltagande.

På den här EP:n riktas en och annan känga åt SD, både i första spåret Den Här Är Till Er och avslutande titelspåret. Den sistnämnda visar bandets politiska ståndpunkt med textraden: "Vad är den största lögnen av alla? SD:s lögner och propaganda. De är det största hotet av alla" – det är bara att hålla med.

Andra låten Några Jävla Spänn tar upp tiggarfrågan, då den oftast hänvisas till en organiserad människohandel och brottslighet. Vilket kan tolkas som att folket tror sig ha ett sorts ansvar för samhället när de vill kriminalisera tiggandet, för tiggarnas skull. Realiteten är att samhället skäms över utsatta människor. Gör då istället som som Asta Kask, lägg en jävla slant i deras hand och ge ett anständigt hej, våga gå mot strömmen och sluta inte upp som ett osolidariskt rövhål. Det kan tyckas att tematiken på dessa fyra låtar borde vara en självklarhet för alla. 

Det är fascinerande att Asta Kask efter 40 år fortfarande släpper ifrån sig högkvalitativt material när många band i samma genre trampar vatten. De visar än en gång att äldst är bäst.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA