x
Joan Baez: Whistle Down The Wind

Joan Baez
Whistle Down The Wind

Värdig final på en storartad karriär

GAFFA

Album / Proper Records
Utgivning D. 2018.03.02
Recenserad av
Janne Hallman

På protestsångerskans första album på tio år (som också sägs vara hennes sista, just nu är hon ute på sin avskedsturné) figurerar en samling låtar som 77-åringen valt utifrån en känsla för vad som kändes rätt och talade till henne.

Här får vi låtar av bland andra Tom Waits, Mary Chapin Carpenter och Josh Ritter. Stämningen är lätt ödesmättad; som att Baez inser att hon är inne på sista varvet, inte minst i Waits-sången Last Leaf. Samtidigt är hon fortfarande en aktivist ut i fingerspetsarna. Valet av Ritters låt Silver Blade – där en ung kvinna tar gruvlig hämnd på en våldtäktsman – har en tydlig koppling till #metoo-rörelsen.

Det ständiga engagemanget och vikten av att vi aldrig glömmer historien hörs i The President Sang Amazing Grace, Zoe Mulfords gripande skildring av när en hatisk vit man gick in i en kyrka och sköt ner svarta besökare. Något som hände på 60-talet, men tragisk nog även 2015.

Om Whistle Down The Wind är Joan Baez sista album, så avslutar hon karriären med värdighet. En viktig röst, som kommer att vara saknad när den tystnat.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA