x
Jenny Wilson: Exorcism

Jenny Wilson
Exorcism

Ett musikaliskt reningsbad för att övervinna ondskan

GAFFA

Album / Gold Medal Recordings
Utgivning D. 2018.03.23
Recenserad av
Janne Hallman

Enligt Wikipedia är exorcism en ”utdrivning eller besvärjelse av andar ur människor som anses vara besatta eller där onda andar ha tagit människan i besittning och upphov till sjukdom och lidande. Botande görs genom magiska formler, rening och omnämnande av namn på någon gudom”.

Inte mycket har framkommit angående Jenny Wilsons nya album, förutom att låten Rapin* handlar om när hon blev våldtagen för några år sedan. Men istället för att lida i tysthet och förgås av traumat och den skuld som så ofta tyvärr förtär de utsatta, så bestämde hon sig att slå tillbaka. Berätta om det som hänt, i syfte att skuldbelägga förövaren och göra sig själv och sin själ fri. Göra ett album som en slags utdrivning av den ondska som förstör livet för den som drabbats av en så svår kränkning.

Hela albumet är ilsket och manande – Wilson tycks vilja säga åt alla som blivit utsatta för övergrepp att slå tillbaka, stå upp och ta tillbaka sina liv. All musik framförs på retrosynten Prophet 6, vilket ger en kylig och skoningslös ljudbild, som på ett utmärkt sätt ackompanjerar låtar som Disrespect Is Universal, It Hurts och Forever Is A Long Time.

Exorcism är inte bara ett modigt album, och kanske årets viktigaste, det är också väldigt välgjort. Ett styrkebesked som imponerar stort.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA