x
Medborgarbandet: Medborgarbandet EP

Medborgarbandet
Medborgarbandet EP

Ett botemedel mot mörkräddhet

GAFFA

Album / Adrian Recordings
Utgivning D. 2018.03.09
Recenserad av
Janne Hallman

Medborgarbandet är en samling av landets ”mest intressanta, starka och framgångsrika artister” enligt pressreleasen. Och visst kan man hålla med om att Nina Persson från Cardigans, rapparen Joy och Bob Hunds frontman Thomas Öberg hör dit. Tillsammans med electroskåningen Panda Da Panda, Moto Boy och Kristin Amparo har de skrivit låtar att underhållas och undervisas av. Kompade av electrogruppen !Regeringen har det blivit en femspårs-EP som man både kan dansa och snyfta till.

Det svänger suggestivt i främlingsvänliga Var Ligger Sverige, som med rätta ställer frågan om var och varför gränserna dras. Nonkonformistiska Ligg Lågt, en cover på Hot Chips Over And Over, är inget annat än genialisk, medan pacifistiska kampsången BMF är en strålande knockout-duett mellan Joy och Öberg.

Men som sagt, här finns även stort allvar. Flyktingkrisen och miljöförstöringen skildras av Kristin Amparo i klagosången Jag Står Inte Ut Men Jag Slutar Aldrig Kämpa. Och desperationen i Thomas Öbergs röst när han kvider ”Köp en bit av mitt hjärta” i Köp Maj är hjärtskärande, gråtalstrande. Den som inte får rysningar bör söka neurolog omedelbart.

Medborgarbandet är ett botemedel mot inskränkthet, okunskap och mörkräddhet. Definitivt ett soundtrack att hålla i handen när höstens valkarneval verkar spinna utom kontroll.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA