x
Kajsa Grytt: Kniven I Hjärtat

Kajsa Grytt
Kniven I Hjärtat

Punkikonen visar klassen på dagboksinfluerat album

GAFFA

Album / Kajsa Grytt
Utgivning D. 2018.04.13
Recenserad av
Janne Hallman

Kajsa Grytt är förstås främst förknippad med punkbandet Tant Strul, men fick för några år sedan lite större uppmärksamhet genom sin medverkan i Så Mycket Bättre. Trots det har hon inte direkt prenumererat på utsålda turnéer; möjligen är hon lite för avig för att bli folkkär.

Nåväl, Kniven I Hjärtat kanske kan ändra på det, för här finns flera låtar som skulle kunna funka mer kommersiellt, som Jag Vet Vem Du Tänker På och bitterljuva pianoballaden Stockholm. Bäst är Inget Utan Dig, om punkåren i Stockholmsförorterna Farsta och Rågsved och den mer framträdande punkbruden Lena Pling Plong (som även Thåström har sjungit om). En lågintensiv och försiktigt växande hymn som lär bli en livefavorit. Överhuvudtaget är många av texterna tillbakablickande; som vore albumet en kusin till just Thåströms Skebokvarnsv. 209. Det passar henne fint.

Men allt är inte bara nostalgi. 80-talssyntiga De Kommer Att Äta Upp Sig Själva är coolt kaxig, medan Suicide-influerade Mina Girls har den skönt stökiga attityd som ShitKid söker men sällan finner.

Tillsammans med producenten Martin Ehrencrona (som bland annat jobbat med Les Big Byrd) har 56-åringen gjort ett okonstlat och moget album. Inget som förflyttar berg, men å andra sidan är habil Grytt-klass ändå bättre än nästan alla andra svenska medelåldersrockare.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA