x
Hey Elbow: C0C0C0

Hey Elbow
C0C0C0

Makalöst hantverk som aldrig blir tråkigt

GAFFA

Album / Adrian
Utgivning D. 2018.03.16
Recenserad av
Jonathan Eklund

På Soundcloud är C0C0C0 taggad med ”arty” och ”airy” – två epitet som skvallrar rätt mycket om hur Hey Elbow både uppfattas och låter på album nummer två.

För visst finns det något ”arty” över de välskolade musikernas gedigna hantverk. Men där ”arty” många gånger kan användas som ett skällsord synonymt med tråkigt är det inte möjligt för musiken på C0C0C0. Här drar trion istället alla fördelar som finns av att fullt ut veta vad man sysslar med. Det ger ett större fokus på helhet snarare än simpla hits, ett fokus som andas nyfikenhet snarare än tvärsäkerhet. Det är tillrättalagt, men med finess. Inte på något ”vi vet redan var vi ska”-vis, utan på ett abstrakt ”det var här vi hamnade”-sätt.

Och visst är C0C0C0 väldigt luftig – eller ”airy” – bland annat tack vare de blåsfyllda arrangemangen. Låtarna börjar överlag som försiktiga, mjuka popalster och får succesivt, närmast sömlöst, växa sig starkare. Här och där brakar det loss rejält och då närmar sig trion den post-rock som ofta brukar uppstå live. Andra gånger ebbar det ut innan det hunnit bli en fullskalig musikalisk orkan.

Sammantaget är C0C0C0 ett enhetligt, gediget album. Det finns inget enkelt över det, men det osar heller inte pretto. Det är tryggt förankrat i historien tack vare trions varsamma hantering av musiken, samtidigt som det inte ryggar för att vara både samtida och utmanande. Det är helt enkelt något av det bästa man kan få från pop-Sverige av idag.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA