x
Louise Lemón: Purge

Louise Lemón
Purge

Plågsamt vackert

GAFFA

LP / Icons Creating Evil Art
Utgivning D. 2018.04.06
Recenserad av
Simon Lundberg

Det känns som att ta nattvard eller att bikta sig. Fast ändå på ett oreligiöst sätt. Som att rena sig fri från ondska och plågoandar. Trots att musiken andas mörker så ligger något nästan evangeliskt över Purge. Kanske därför Louise Lemóns musik ofta beskrivs som "dödsgospel".

Lyssna på orgelbaserade Only Meet At Night och försök att inte mötas av ett uppvaknande, en pånyttfödelse eller något annat med sakrala undertoner.

Jag är så fruktansvärt svag för den här typen av mörk släpig rock som tillsammans med en makalös sångröst och en gotisk stämning förvandlas till den ädlaste av musik. Det är nästan plågsamt hur vackert det kan bli i sina stunder. Det låter som en dopad Nicole Sabouné eller lättsammare Anna von Hausswolff. 

I en liten stuga i Dalarna har det här mästerverket spelats in – och till viss del känns det igen i både musikens och textens tematik. Så litet fast så stort på samma gång. Som en boll av känslor. Hypnotiska Egyptian Darkness börjar som en liten instängd känsla som sedan fullständigt exploderar i en oförklarlig symfoni av lidelse.

De tillbakadragna produktionerna skapar allt annat än lugn och då tänker jag främst på dödsmarschen Malex som är så pass intensiv att de lite mer trumbaserade låtarna Let Me In och favoriten Thirst behövs för att förmedla den d ä r helhetskänslan.

Mixningen står legendaren och Seattle-baserade Randall Dunn för. Och visst känns det igen att han jobbat med drone metal-ikonerna Sunn O)))? Det här är en helt ny form av religion som både värmer och sätter igång tankarna i maxspeed.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA