x
Essaie Pas: New Path

Essaie Pas
New Path

Filmisk cold wave-hyllning till Philip K. Dick

GAFFA

LP / DAF
Utgivning D. 2018.03.16
Recenserad av
Jenny Jacobi Abrahamsson

“This has been a story about people who were punished entirely too much for what they did. I loved them all. Here is a list.” Det är svårt om inte omöjligt att inte bli drabbad av numer kultförklarade författaren Philip K. Dicks drogindränkta sci-fi-apokalyps A Scanner Darkly.

När elektro-duon Marie Davidson och Pierre Guerineau, som är en del av Montreals nya syntvåg, släpper sitt andra album på James Murphys New York-label DAF får vi ett konceptalbum löst baserat på Dicks sena 70-talsopus. Förlust, beroende, splittrade identiteter, paranoia, rädsla, alienation i ett övervakningssamhälle är alltsammans del av det klaustrofobiska narrativ som frammanas med pulserande Throbbing Gristle-monotoni, blixtrande cineastisk suggestion och Marie Davidsons briljanta nästan beroendeframkallande Virginia Woolf-lika stream of counsciousness-monologer med den kvalitet Dicks absurt trippiga texter tillför. 

För oss som följt dem är inte det här steget så otippat. Om något känns det som en fördjupning på Marie Davidsons solosläpp Perte d’Itentité (2014). Avslutande drygt sex minuter långa titelspåret är det som sticker ut mest – en stillsamt infernalisk meditation in i en psykotisk verklighet som mest känns som hämtad ur ett dystopiskt sci-fi-score – fåglar kvittrar, en hör ljudet från ett sprinklersystem, ett tinnitusliknande brus och lösryckta robotliknande fraser från protagonisten Bob Arctor som så här i berättelsens slut befinner sig på en korporativ 'rehabklinik' – med den ironiska titeln New Path – ovetandes om att han bara är en del i ett morbidt experiment. Sammanfattningsvis känns det som att Essaie Pas Dick-tribut kommer vara ett av årets mest minnesvärda album – skönt pretentiöst, artsy och känsligt på samma gång.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA