x
J.D. Wilkes: Fire Dream

J.D. Wilkes
Fire Dream

Sjövild gryta med skitiga Tom Waits-vibbar

GAFFA

Album / Big Legal Mess
Utgivning D. 2018.03.30
Recenserad av
Janne Hallman

När frontmannen i röjiga blues- och rockabillybandet Legendary Shack Shakers går solo är han genast identifierbar genom sin hesa stämma och intensiva munspelsteknik. Wilkins har även spelat med countrystjärnor som Hank Williams III och Merle Haggard, men även hoppat in med sitt särpräglade munspel i Mike Pattons kaosband Tomahawk.

På soloplattan låter han som en ung Tom Waits (som han för övrigt är rätt lik utseendemässigt) med rosslig sång, bucklig banjo, skevt piano, stompigt blås, hetsig fiol och spruckna trummor. Det är skitigt, stökigt och fullständigt oemotståndligt.

Man får redan i inledande Fire Dream vibbar av svettiga svartkrogar med suspekta typer längs bardisken eller visioner av ett kringresande freak show-sällskap - vilket förstärks av låtar som Bible, Candy And A Skull, Hoboes Are My Heroes och Moonbottle.

Det är onekligen i liveformatet, gärna i samband med en bricka bourbonshots, som detta passar bäst. Hoppas Kentucky-sonen kan komma loss till våra breddgrader inom kort, det här vill man verkligen uppslukas av i levande livet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA