x
För stor för det här landet

Sarah Klang, Fasching, Stockholm

För stor för det här landet

Recenserad av Emil Viksell | GAFFA

Att stämma in i hyllningskören till Sarah Klang i dessa dagar känns lite fånigt. Det omvända scenariot skulle vara att rikta en sista spark mot någon som ligger efter ett mediedrev.

Göteborgssångerskan har vält allt från konsterlokaler till På Spåret och dessutom släppt ett fantastiskt och unisont hyllat album. Att gå hem i både stugorna och bland surmagade kritiker är få förunnat. Och att genomgå ett klassiskt genombrott, från nästan ingenting till allt, är förunnat ännu färre.

När den deppigaste flickan i Sverige glider in med sitt band till tonerna av God Only Knows så är ingen särskilt deppig – inte ens huvudpersonen själv. Sedan bevisar hon att ovationerna inte är utan orsak.

Left Me On Fire och Strangers i all ära, men när man lyssnat på de där låtarna så många gånger så växer istället bitar som den Rilo Kiley-betonade Vile och orgeltunga Blue Bird fram som urstarka kompositioner. Mellansnacket ägnas åt "gubbar". Klang berättar att hon nu för tiden ständigt "befriendar" gubbs som kontaktar henne på Facebook. Den genre hon verkar i är ju fylld av farbröder, både bland fansen och musikerna. Sedan drar hon en anekdot om hur hon raggade på väldigt gamla gubbar förr om åren, "inte pga smak, utan pga jag hade problem, liksom".

Klang har ännu inte blivit blasé eller van vid uppmärksamheten. Och det är verkligen fantastiskt att se en riktig person på scenen – ännu inte körd genom musikmaskineriets apparatur. Sedan kommer det där som tar andan ur alla. Den där rösten, som en störtflod av känslor som sköljer över allt och alla när den drar fram.

Extranumren uteblir, "jag har faktiskt inga mer låtar", säger 2010-talets Jenny Lind. Och det blir ganska påtagligt att Klang redan vuxit ur sitt debutalbum. Att den småskaliga americanasättningen hon turnerar med och verkar i är på tok för liten för henne. Att genombrottet bara var en parantes i denna karriär. Att hon är för stor för den här lilla lokalen. Att hon är för stor för det här landet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA