x
Björns Vänner: Smyger I Skuggorna

Björns Vänner
Smyger I Skuggorna

Berättande indie där ingenting lämnas åt fantasin

GAFFA

Album / Adrian
Utgivning D. 2018.04.06
Recenserad av
Nadia Mattsson

Albumet Smyger I Skuggorna består av visinspirerad pop/rock där gitarrer skaver och trummor driver, men framför allt där sången berättar. ”Det finns en gräns för vad som kan förmedlas med meningar”, sjunger Richard Schicke i KBH Singel, trots att bandet karakteriseras av sina nakna texter där ingenting lämnas åt fantasin. Och när jag skriver nakna texter så menar jag det både bildligt och bokstavligt, då handlingen tenderar att bli en aning erotisk.

Redan på 00-talet tog Björns Vänner en välförtjänt plats på Skånes indiescen tillsammans med 80-talets Wilmer X och 90-talets Bob Hund. Och visst är det någonting med sång på skånska som får musiken att kännas ärlig, bekant och bekväm.

Albumet präglas av uppgivenhet, bitterhet och självömkan, samtidigt som den lyfter teman som att döda en mygga, för att sedan vända detta till en existentiell fråga. Men istället för att ge lyssnaren en whiplash-skada av de snabba vändningarna i handlingen, är albumet snarare dynamiskt, och slutar aldrig att överraska.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA