x
Jireel: 18

Jireel
18

Befäster sin position som hiphoppens framtid

GAFFA

Album / Universal
Utgivning D. -0001.11.30
Recenserad av
Daniel Andersson

Jireel har sedan 2015 års debutsingel Här & Nu beskrivits som svensk hiphops framtid och hans unga ålder har varit ett återkommande tema – omgivningen har förundrats och imponerats över tonåringen från Rågsved.

Jag vet inte om det beror på åldershetsen, men fullängdsdebuten presenterades på upphovsmannens 18-årsdag och öppningsspåret 18, som gästas av skånska Michelle Zarat‚ liknar en födelsedagsinbjudan och proklamerar samtidigt att ungdomsåren tillhör det förflutna. Jireel framhäver att han vuxit upp till ett proffs och denna skiva talar för sig själv; han tar plats och framtoningen speglar en musiker som tror på den egna förmågan. 

De inledande spåren präglas av en monoton och hypnotisk karaktär som känns igen från Jireels första singlar – med texter som fokuserar på framgången och den medföljande avundsjukan – vilket kontrasterar majoriteten av låtarna som färgas av en luftig, dansant och inbjudande karaktär. Força, Fast och Fashion Show fokuserar på medryckande melodier och ger fullt utrymme åt Jireels rytmkänsla. Det finns med andra ord mycket att gilla på denna skiva, samtidigt tenderar musiken att bli alltför tillrättalagd och det gör att vissa spår aldrig bränner till på allvar.

I det stora hela är dock detta en knäckande debut. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA