x
Amen Dunes: Freedom

Amen Dunes
Freedom

Musiken pendlar mellan att vara kosmisk, jordnära och allt däremellan

GAFFA

Album / Sacred Bones Records
Utgivning D. 2018.03.30
Recenserad av
Daniel Andersson

New York-baserade Damon McMahon – i musikaliska sammanhang Amen Dunes – fortsätter att utvecklas och vid sitt femte och mest tillgängliga album når upphovsmannen oanade höjder. Damon har själv sagt att han vill nå en större publik och blandningen av solblekt americana, dansant syntpop och trivsama FM-radio-gitarrer, bildar grunden för att skivan ska nå önskat resultat. 

Freedom äger tidlösa kvaliteter och det går att dra paralleller till den utskällda classic rock-traditionen, samtidigt är tonläget både personligt och modernt. Textmässigt behandlas maskulinitet, religion och den egna uppväxten. Han gör detta genom olika karaktärsstudier, där ett av de bästa spåren behandlar 60-talssurfaren Miki Dora – en ikon som ofta gjorde tvivelaktiga livsval. 

Damon framträder som street smart och hans brittiska look – frisyren och användandet av pikétröja – stämmer överens med de dansanta 90-talsflörtarna. Hans vibrato är begränsat, men texter om mammans dödliga cancer, ångest och sköra manliga egon, framförs med en övertygelse och pondus som gör att denna svaghet vänds till en styrka. Damon når på djupet och musiken pendlar mellan att vara kosmisk, jordnära och allt däremellan. 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA