x
Behemoth: Messe Noire

Behemoth
Messe Noire

En DVD-box som bär på exceptionell estetik

GAFFA

DVD / Nuclear Blast
Utgivning D. 2018.04.13
Recenserad av
Amelie Schenström

Konserten inleds med ljudet av stål mot stål, egg som slipas till full skärpa. Den skärpan tas med in i allt som sker i denna box fylld av blackened death metal. Varje detalj, varje ljud och varje fotovinkel är genomtänkt. Frontmannen Nergal gör aldrig någonting till mindre än ett hundra procent, inte heller här när Behemoths succéalbum The Satanist ges liv i en DVD-box.

Spelningen från Warszawa är ytterst stramt hållen, en svart mässa framställd i gråtoner, perfektion i framförandet och utmejslad publikkontakt i ritualet. Minimal spontanitet. Den skarpa eggen har skurit bort allt "dökött". Andra konserten är lite mer lössläppt, mer pyro och mer spontanitet. Båda helt förnämliga upplevelser. Dessutom alla sex musikvideorna från The Satanist.

Innehållet i Messe Noire är av högsta kvalitet. Ändå blir det inte maxbetyg. Kan tycka något extra saknas när vi nu ges denna storslagna film- och ljudupplevelse. Skulle älskat en exklusiv intervju med trummisen Inferno – det bjuds inte alltför ofta! Alltså full pott för musik, teknik och estetik men ett litet avdrag på boxen som helhet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA