x
Mien: Mien

Mien
Mien

En resa med psychonauter vid rodret

GAFFA

Album / Rocket
Utgivning D. 2018.04.06
Recenserad av
Janne Hallman

Mien är en så kallad supergrupp, bestående av medlemmar i The Black Angels, The Horrors, The Earlies och Elephant Stone. Okej, kanske inte band som gemene man är bekant med, men alla som är insatta i psychrock vet att framför allt de förstnämnda två grupperna hör till toppskiktet.

Alex Maas, sångare i Black Angels, är den som märks mest tack vare sin släpiga stämma, men även Elephant Stones Rishi Dier, med sin stämningsskapande sitar, gör mycket till för att bandet ska sticka ut från det mesta som ges ut i genren.

Det finns förstås beröringspunkter med samtliga medlemmars respektive band, men tillsammans skapar de nåt annorlunda och spännande av sina talanger. Framför allt är det mer elektroniskt än vad man är van vid i sådana här sammanhang, med hypnotiska trumloopar, distade röster och effektfulla ekon. Till exempel gör både flummiga You Dreamt och hotfulla Hocus Pocus verkligen skäl för sina titlar.

Vad gruppnamnet står för är inte uttalat, även om det uttalas ”mean”, dvs elak. Men det finns sjöar och vattendrag i minst sex länder som heter Mien (bland annat en i södra Sverige), så kanske är bandets tanke att lyssnaren ska flyta med i en abstrakt medvetandeström, med en känsla av att utforska okända och möjligen farliga farvatten. I så fall har Mien lyckats utmärkt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA