x
Island: Feels Like Air

Island
Feels Like Air

Drömmen vill inte riktigt landa

GAFFA

Album / Frenchkiss
Utgivning D. 2018.04.06
Recenserad av
Simon Lundberg

När fyrmannabandet Island från London släpper sitt debutalbum Feels Like Air så är det precis som titeln skvallrar om – lätt. Fjäderlätt till och med. Ljudbilden låter ibland så skör att den nästan flyter bort till en helt annan plats.

Den drömska poppen får dock ihärdigt brottas med sångaren Rollo Dohertys något grötiga röst som presenterar sig i inledande Ride. Det är snyggt och påminner om ett mer återhållsamt Slowdive eller kanske ett vildare London Grammar. Det drömska ljudet får senare sällskap av lite syntar och lite tyngre baskaggar.

Samtidigt gömmer sig en vilja att mäta sig med någon form av garagerock eller indierock. Stundtals känns det som The Kooks, stundtals som Kings Of Leon. Särskilt i låtar som The Day I Die och i titelspåret. 

Funkar det? Nja. Ibland blir det rörigt och albumet lyckas inte behålla känslan som den fina inledningen utlovade. Visserligen kan utstick som progressiva Moth bli riktigt intressant, men Island lyckas inte riktigt landa likt den fjäder det utlovades i början. Istället hamnar allt långt borta där i landet där man trängs med för mycket annat utan att lyckas förbli unik.

De största behållningarna är snygga taktspektalket God Forgive och avslutande Lilyflower som är smäktande drömmigt. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA