x
Dimmu Borgir: Eonian

Dimmu Borgir
Eonian

Storslaget symfoniskt med bleknad svärta

GAFFA

Album / Nuclear Blast
Utgivning D. 2018.05.04
Recenserad av
Amelie Schenström

Är Dimmu Borgir 2018 fortfarande black metal? Nej knappast, och Eonian kan väl heller inte benämnas symfonisk black metal menar jag. Symfonisk metal, ja, tillgänglig för många, och med vissa black metal-inslag. Och det är gott så.

Åtminstone sedan 2013 har bandet jobbat till och från med idéer för sitt tionde album säger Shagrath och Silenoz i intervjuer. Resultatet är en skapelse där detaljerna känns väl genomarbetade, varje låt skapad med omsorg. Och det blir bra. En jämnhög kvalitet på låtmaterial och ett högst proffsigt framförande. I längden blir det ändå – aningen ospännande. Inga låtar sticker ut, inte mycket som får lyssnaren att haja till även om det finns detaljer, som folkmusikinslagen i Council Of Wolves And Snakes och den lite råare Lightbringer, som blixtrar till.

Med Eonian firar Dimmu Borgir i år 25 år, och albumet är storslaget nog för jubileumet. Jag tror dock inte det blir detta album jag plockar fram ur skivbacken om, säg fem år, när det blir dags att fira bandets nästa jubileum. En i stunden mycket njutbar men i längden inte så hållbar Dimmu Borgir-platta.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA