x
Abramis Brama: Tusen År

Abramis Brama
Tusen År

Lika mycket November som Led Zeppelin

GAFFA

Album / Sound Pollution
Utgivning D. 2018.04.20
Recenserad av
Jesper Robild

Braxen från Stockholm låter det alltid gå långt mellan släppen. Teoretiskt bör det innebära noggrann sållning och jämnare material, och Tusen År är ytterligare belägg för att taktiken fungerar för Abramis Brama. Åtta låtar är rekordlite för bandet, men kvalitetsnivån så hög som alltid.

Det omisskännliga resultatet av progg som möter hårdrock är intakt. Tusen År är lika mycket November som Led Zeppelin. Gung och gitarrer hämtade från de sistnämnda är ständigt närvarande, liksom Ulf Torkelssons sångstil – närapå unik på hårdrocksscenen, men vardag i, låt säga Pugh Rogefeldts värld. Naturligtvis är det till stor del texter och språk som oundvikligen för tankarna till det svenska 60- och 70-talet. Och hur vass ens engelska än må vara når svensk lyrik snäppet längre in bland synapserna.

Stiligast den här gången är semiballaden Slutet Av Tunneln – ett inte helt ovälkommet bevis på att Abramis Brama inte bara är duktiga på att återanvända samma gamla recept. Resten är nämligen så safe att den som gillar bandet knappast lär bli besviken.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA