x
Sista Brytet: Hjärtat I Handen

Sista Brytet
Hjärtat I Handen

Mer gulligt än farligt

GAFFA

Album / Luftslott
Utgivning D. 2018.05.04
Recenserad av
Fredrik Langrath

En tanke som slog mig när jag såg på SVT:s serie Eran, en serie om punkens historia i Sverige, var att det i mångt och mycket är en historia om rätt usel musik. Att Ebba Grön och KSMB blivit de mest ihågkomna är inte bara en slump, utan ett resultat av bestående kvalitet.

Det finns en handfull band och enskilda låtar som är värda att återvända till, värda att minnas. Men handen på hjärtat, eller med hjärtat i handen: Väldigt mycket av det är faktiskt olyssningsbart idag. Musiken är så beroende av sin kontext och det omgivande politiska klimatet att den får svårt att stå på egna ben efter det.

Sista Brytet låter precis som punken gjorde under glansdagarna som skildras i Eran. När Fredrik Lindqvist sjunger ”vi spelar musiken du inte förstår” är det svårt att inte charmas över hur gulligt det låter. För det finns väl ingen som inte förstår det här idag? Kanske att det finns några ungdomar som har svårt att förstå sig på pappas gubbrock i bilen, men det var kanske inte riktigt det som menades? Det var väl inte riktigt meningen att punken skulle bli retro och gullig?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA