x
Ghost: Prequelle

Ghost
Prequelle

Naturlig fortsättning på det Ghost alltid handlat om

GAFFA

Album / Loma Vista
Utgivning D. 2018.06.01
Recenserad av
Jesper Robild

Kalibrerat in i minsta detalj. Tobias Forge är nästan omänskligt skicklig på att styra sitt spökskepp över nya gränser samtidigt som han ständigt trollbinder betydligt fler själar än han skrämmer bort. Det är svårt att föreställa sig att samma varumärke som står för fuldansvideon till Rats pryder konvolutet på debuten Opus Eponymus.

Samtidigt har utvecklingen varit tillräckligt friktionsfri för att Prequelle inte ska låta det minsta konstlad eller anpassad efter den amerikanska marknaden. Tvärtom. Albumet är en naturlig fortsättning på allt som Ghost någonsin handlat om – underhållning. Rent musikaliskt hade Faith absolut platsat på något äldre alster, i övrigt är det i huvudsak det morbida och mystiska som är bekant. Memento mori – kom ihåg att du är dödlig – är ett genomgående tema, med den medeltida digerdöden som huvudsaklig metafor.

Fast vänta nu. ”I just wanna be with you in the moonlight”? Har han inte gått över gränsen nu? Nejdå, även Dance Macabre passar in i dödstemat och är en fullkomlig diamant till (pop)låt som hade gett Björn och Benny körsbärsröda nunor. Jag är helt hänförd av den melodiska briljansen och kommer såga av mina ben om den inte blir fansens nya favorit.

Förmågan att utvecklas med ett stadigt grepp om den röda tråden är närapå unik för ett hårdrocksband. Eller band och band, den här gången står Forge för i stort sett allt utom trummorna. Hade jag inte varit så säker på att han har ytterligare en växel att lägga in hade toppbetyget varit spikat.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA