x
Tove Styrke: Sway

Tove Styrke
Sway

Slår sina konkurrenter med hästlängder

GAFFA

Album / Sony
Utgivning D. 2018.05.04
Recenserad av
Simon Lundberg

Bam. Från klarhet till klarhet går Tove Styrke. Den här 25-åriga Umeå-födda talangen fortsätter att imponera och likt en Pokémon har hon nu på tredje albumet Sway nått sin tredje evolution. Och det är fierce. Det är modern pop kryddat på ett sätt som ändå skiljer det från massan.

För visst låter produktionen bekant för de öron som är satta mot den nutida popinfuserade marken. Det är lika delar Hayley Kiyoko, Billie Eilish, Charli XCX och Lorde. En av låtarna är till och med en cover av den sistnämnda stjärnan i och med den inspirerande versionen av Liability. Snyggt och det är inte konstigt att den här svenska superstjärnan har turnerat med just Lorde – och Katy Perry.

Det blir aldrig tråkigt och nu vill jag passa på att ge Styrke de komplimanger hon förtjänar. För visst deltog hon i en talangshow på TV någon gång på 2000-talet – men vad gör det ens för skillnad?

Nu känns det mer lyxigt, mer unikt och mycket, mycket mer Tove. Det är glittriga basgångar, snygga syntövergångar och passande autotune i bakgrunden. Det andas 2018 och känns bara så rätt. Titelspåret som inleder skivan är så explosiv att peppen inte går att beskriva. För hon klår konkurrenter med hästlängder.

Sen följer självklara spellistefavoriter som helt obegripligt beroendeframkallande Say My Name och snyggt kaxigt lågmälda On The Low. Visst är Sway ett passande namn också – för det är avslappnat men ändå så väl sammansatt. Om du lyssnar på On A Level och blundar kommer du att känna dig starkare, svagare och så lycklig att ditt hjärta snart sprängs. Men låt inte de till synes sockersöta texterna lura dig, det är en bitterljuv lyrik om relationer som den här generationen behöver.

Precis så här ska pop låta. Precis så här ska Tove Styrke låta. Fan. Precis så här ska ALLT låta. Nu återstår bara att se vad nästa evolution ska bli. Framtiden är din.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA