x
Albin Lee Meldau: About You

Albin Lee Meldau
About You

Mustig och märgfull soulpop som tar andan ur en

GAFFA

Album / Columbia
Utgivning D. 2018.06.01
Recenserad av
Janne Hallman

Många äro de som känner sig kallade att blanda klassisk soul med modern pop, men endast ett fåtal når hela vägen. De som lyckats bäst på 2010-talet är Aloe Blacc, Raphael Saadiq och Leon Bridges.

Men nu sällar sig en vit snubbe in bland de afroamerikanska proffsen, och han är dessutom svensk. Albin Lee Meldau, som slog igenom 2016 med låten Lou Lou (som såklart finns med här), har helt enkelt gjort ett alldeles strålande debutalbum, fyllt av känslor, kraft och tidlöst sväng.  

Visst har han fått en del hjälp av skickliga yrkesmän som DJ Khalil och Neil Ormandy, såväl som producenten Bastian Langebaek, men Albin har med ett undantag skrivit alla låtar, helt eller delvis, så all ära ska gå till honom. Vissa vill jämföra 30-åringen med James Blake och Sam Smith, men britterna bleknar betydligt i jämförelse med Albins mustiga stämma och märgfulla inlevelse. 

About You är inte bara det starkaste svenska soulalbum som släppts i år, det är dessutom det bästa hittills. Att nån ska bräcka detta 2018 är svårt att tänka sig. Lycka till med det är allt jag kan säga.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA