x
Grouper: Grid Of Points

Grouper
Grid Of Points

Musik för vilsna sjömän

GAFFA

Album / Kranky
Utgivning D. 2018.04.27
Recenserad av
Johannes Ådén Bygdell

Ett konsertminne jag kommer bära med mig till dess glömskan tar mig är när Liz Harris, eller Grouper som hon kallar sig när hon gör felfri ambient, spelade i Sjömanskyrkan i Göteborg för drygt sex år sedan. Framförandet bestod av att Harris under total tystnad loopade kassettband i diverse spelare på ett sätt som någon aldrig har loopat kassettband, varken förr eller senare. I kyrkbänken bredvid mig somnade en man. Hans snarkningar störde förvånansvärt nog inte framförandet utan lyckades högst skickligt integreras i musiken.

Grid Of Points är Groupers ungefär tionde album och är på ett vis ett mer konventionellt album än många av Harris tidigare verk. Förvisso kan vi nog kategorisera plattan som ambient, men en ambient som arbetar med ovanligt traditionella låtstrukturer. Flera lager av Harris reverberade röster samsas med enkla pianofigurer, brus och kontrasterande tystnad på ett sätt som – enmansorkestern till trots – får Grid Of Points att framstå som ett körverk.

Grouper hade gärna fått komma tillbaka till Sjömanskyrkan och framföra Grid Of Points. Det här är musik för vilsna sjömän en molnig natt när sextanten är trasig.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA